Ta hand om det du har høstet

 

Ta hand om det du har høstet

Nå er tiden inne for å nyte hagens og skogens alle herligheter. Men tenk også på at det du ikke orker å spise akkurat nå kan saftes, syltes, tørkes eller fryses for å nytes på mørke høstkvelder. På med forkleet, og sett i gang. 

Bær og frukt
Lag deilig syltetøy og leskende saft ? garantert uten e-nummer. Det er ikke vanskelig i det hele tatt, og du kan variere smakene nesten i det uendelige. Frys alt du ikke har tid til å spise og drikke nå, så kan du nyte dine handplukkede godsaker også om vinteren.

Sjekkliste for syltetøy og saft

  • Vær nøye med å ta bort skummet. Alt ?rusk og rask? skal bort.
  • Vær forsiktig med å doble oppskriften. Kok istedenfor i flere omganger.
  • Rengjør glass og flasker veldig nøye. Fyll de mens de er varme, for eksempel direkte fra oppvaskmaskinen.
  • Fyll glassene helt til kanten for å minske risiko for mugg.
  • Oppbevar syltetøy og saft kjølig og mørkt så holder de seg lengre og smaker mer.

Epler
Lag eplemos og bak eplekaker og paier i massevis. Lag eplesaft og eplekrem ? og frys ned eplebåter for å bake med de i vinter (de kan bli litt brune, men det vises jo ikke i kaken?). Vinterepler kan oppbevares kjølig, men frostfritt innpakket i papir, gjerne på et litt fuktig sted. Og du, tørkede epleskiver er jo like godt som godteri.

Tomater
Det er ikke så mye som kan måle seg med gleden av å høste sine egne tomater. Og om avlingen blir stor så er det mye godt du kan lage: egen ketchup, tomatmarmelade, koke tomatsaus og fryse ned eller lage egne ?soltørkede? tomater i ovnen.

Poteter
Poteter oppbevarer du enten kjølig i en kjeller eller i kjøleskapet. Hvis du ikke har mulighet til det så kan du gjøre det på den gamle måten. Du legger da potetene utendørs i en kjegleformet haug som du dekker med noen desimeter med tørr halm, og deretter noen desimeter jord. La det gjerne være en åpning på et par desimeter uten jord på toppen. Når det blir minusgrader så skal også denne åpningen dekkes. Grav så ut poteter ved behov.

Gulrøtter
Senere sorter bør helst oppbevares i en jordkjeller. Legg gulrøtter og sand lagvis i kasser eller bøtter. En høg luftfuktighet er bra fordi da vil ikke gulrøttene krympe. Et alternativ for deg som ikke har jordkjeller er å skjære gulrøttene i tykke skiver eller terninger, forvelle de i en gryte og fryse de til de skal brukes.

Rødbeter
Den klassiske metoden for å konservere rødbeter er å lage en lake med rødbeter i skiver. Hvis man ikke vil bruke rødbetene med en gang så kan de også lagres på samme måte som gulrøtter.

Gul og rød løk
La løken ligge ute på jorden og tørke noen dager, opptil en uke, etter at du har plukket de. Hvis det er veldig mye regn så kan du istedenfor la de ligge under tak på noen aviser. Oppbevare så løken tørt slik at den holder seg hele vinteren.

Agurk
Selvlaget syltet agurk er fantastisk godt. Skjær i tynne skiver og legg i eddiklake. Du kan også lage din egen bostonagurk med litt løk og paprika.

Persille, dill, gressløk og basilikum
Høstes kontinuerlig etter hvert som de vokser. Desto mer man høster, desto mer bruker de å vokse. Klipp i småbiter og frys.

Andre krydderplanter
Liksom med dill og persille, så kan de fleste krydderplanter fryses. Men du kan også tørke urter. Urter som egner seg bra for å tørke er f.eks. oregano, timian, rosmarin, salvie, mynte, estragon og sitronmelisse. Spre de i tynne lag og la de ligge til de er riktig tørre. Oppbevares så tørt og varmt i lufttette bokser.

 

flere tips og oppskrifter finner du under nyhetsbrev i min nettbutikk

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Hattfjelldal

Hei! Heter Kirsten, er 28år. Hopper rundt og prøver og være blid og glad for det meste. Drømmer om framtiden. Jobber som selvstendig for Forever Livings Aloe Vera Produkter som er Verdens ledende på Aloe Vera produkter. Er gårdsjente og hestejente :) Generelt veldig interessert i dyr. Kommer til å blogge en god del om jobben min som forhandler for Forever Lvining og produktene vi har. Ellers om meg selv og det som interessere meg, tanker og følelser. Livsmotto: Alt skal prøves! Ellers takk for at du leser bloggen min:)

hits